Back to our website Availability and direct booking
Niedźwiedź en zijn dorpen

Niedźwiedź en zijn dorpen

Niedźwiedź 

Volgens Jan Długosz was de ligging van het dorp in 1398 gebaseerd op een systeem van bospercelen. Jarenlang was Niedźwiedź eigendom van de familie Ratuld, die deel uitmaakte van de Nowy Targ starosty. Na de deling in de 17e eeuw behoorde het dorp tot het zogenaamde Wielka Kłodzko Key, dat werd beheerd door de Lubomirskis uit Wiśnicz. In 1608 openden zij hier hun papiermolen, die tot 1730 in bedrijf bleef.
Niedźwiedź dankt zijn eerste kerk aan Sebastian Lubomirski, die de kerk in 1593 stichtte. In 1605 werd de parochie opgericht. Momenteel is de nieuwe parochiekerk, die in 1997 werd ingewijd, de zetel.

In juli 2000 werd op het marktplein een monument onthuld voor Wladyslaw Orkan, de bard van het volk van de Gorce. Het monument voor Orkan (Władysław Smereczyński) werd in de jaren dertig van de vorige eeuw gemaakt en stond tot het eind van de eeuw op het marktplein in Nowy Targ, vanwaar het naar Niedźwiedź werd verplaatst. In Nowy Targ werd een nieuw bronzen monument geplaatst op de plaats van het oude. In het dorp is er ook de St. Broeder Albert Vereniging voor Gehandicapten en de "Orkan" Sportclub die in 1992 werd opgericht.
Er is ook een informatiebulletin "Zgoda", uitgegeven door het gemeentebestuur, waarin de informatie uit de streek en de inheemse kunst wordt gepubliceerd.

De gemeente Niedźwiedź is een landelijke gemeente. Het behoort tot de provincie Klein-Polen, district Limanowa. De gemeente Niedźwiedź heeft 7.379 inwoners, d.w.z. 5,7% van de bevolking van de poviat. De gemeente vormt 7,8% van de oppervlakte van de poviat.

Podobin

Het kleinste dorp in de gemeente Niedźwiedź is Podobin, dat grenst aan Mszana Dolna. Een dorp bewoond door 1.300 mensen (2019) in de omgeving van 894 ha staat bekend om zijn prachtige landschap. Er zijn goede omstandigheden voor deltavliegen - de toppen van Witów en Potaczkowa (749 m boven zeeniveau), vanwaar u een prachtig panorama kunt zien van het Tatra-gebergte en Gorce en de Beskid Wyspowy.


Het vakantiedorp Podobin heette vroeger Podolin. Bossen vormen 17% van het gebied. In het verleden waren de eigenaren van deze gebieden (inclusief de berg Turbacz) de familie Polaczek, die vele jaren van beproevingen en geschillen met de familie Wodzicki leidde. Sebastian Flizak, een vooraanstaand onderzoeker van de volkscultuur uit Zagórzans, werd geboren in het dorp en stichtte de afdeling van de Poolse Etnologische Vereniging in Mszana Dolna.

Poręba Wielka

Het is het grootste dorp van de gemeente, dat zich uitstrekt op een hoogte van 510 - 700 m boven de zeespiegel. Poręba Wielka ontleent zijn naam aan de open plek in het vroegere Gorce-woud. 
Władysław Orkan (Władysław Smaciarz), een bekend schrijver, werd hier in 1875 geboren. De villa waar de schrijver ooit woonde, de zogenaamde "Orkanówka", is tegenwoordig een museum met interessante etnografische verzamelingen. Hier kunt u keramiek zien gemaakt door pottenbakkers
uit Rabka, houten keukengerei uit de 19e eeuw, spinnewielen en andere apparatuur voor de verwerking van vlas. Poręba Górna wordt bewoond door de schepper van de folk band "Kaczory". - Bronisław Kaczor, die samen met de band vele prijzen heeft gewonnen, waaronder de tweede plaats op het festival van folkbands in Kazimierz nad Wisłą.

Het dorp was vroeger een centrum van houtverwerkende en smeltende industrie. Vandaag is het het beste toeristische centrum van de gemeente. 
Dit is niet alleen te danken aan de landschappelijke schoonheid, maar ook aan de goed uitgeruste toeristische en vrijetijdsvoorzieningen, waaronder pensions en restaurants. Een andere attractie is een stoeltjeslift naar de Tobołów berg, T-bar liften en ski trails. Het gebied Poreba Wielka, waar meer dan 2.450 mensen (2019) wonen, bestaat voor 67% uit bossen. Aan de weg naar Mszana Dolna ligt een historisch herenboerderij uit de 18e eeuw met bomen die 300 - 400 jaar oud zijn. Er zijn olmen, kleinbladige en breedbladige linden, essen, acacia's, sparren, lariksen, kastanjes. Veel van de bomen zijn natuurlijke monumenten. Het natuurpad, dat langs de parklanen loopt, is de moeite waard. Er zijn ook overblijfselen van een herenhuis met een bewaard bijgebouw en een oud koetshuis. Het hele park is omgeven door een oude stenen muur. Momenteel is het park eigendom van de Schatkist onder het beheer van het Gorce National Park. Vanuit het dorp leiden verschillende gemarkeerde wandelpaden naar de toppen van de Gorce. Als u deze borden volgt kunt u Turbacz en andere pittoreske plaatsen in de Gorce bereiken.

Konina

Het dorp Konina, gelegen op een hoogte tot 650 m en met een oppervlakte van 2690 ha, telt 2280 inwoners (2019). Ongemarkeerde en gemarkeerde toeristische routes leiden van hieruit naar de berg Turbacz (1311 m) - de hoogste top van Gorce en andere toppen van Gorce. Het dorp ligt in de vallei van Potok Konina, die een interessante kloof vormt. In het dorp spreken de hooglanders nog het oude dialect van Zagórzanie. Er zijn ook traditionele hooglander gebouwen.
Een extra attractie van dit dorp is een prachtige waterval, de zogenaamde "Koński Banior" en het meest charmante gebied van de gemeente, de zogenaamde "Polana Potasznia".

Bezoek ook onze blog-site Podobin354 voor meer info van de omgeving

This is our own website with the best price. Click here for our accommodations or ask us personally a question.

Published 20-09-2021 / Copyright © B&B Emarik